Przez homejob | | 0 Komentarzy

Fitness Catering – praca zdalna

Fitness Catering od początku istnienia rozwoju swojej platformy sklepowej online korzysta m.in. z pracowników zdalnych oraz pracujących na niepełny etat. Część funkcji niezwiązanych z produkcją, a dotyczących np. komunikacji marketingowej, realizujemy dzięki współpracownikom, którzy mieszkają w innych częściach kraju. W dobie dostępnych narzędzi do współpracy online, np. bezpiecznych rozwiązań z platformy Google Suite jesteśmy pewni, że dane firmowe są odpowiednio przechowywane i przetwarzane. Natomiast nasi pracownicy nie muszą opuszczać miejscowości zamieszkania, żeby realizować swoje codzienne obowiązki. 

Z pracą zdalną mamy pozytywne doświadczenia. Brak konieczności dojazdów do pracy, jak również możliwość swobodnego skonfigurowania swojego home office przez zdalnego pracownika Fitness Catering. Oznacza to, że nasza ingerencja w jego rytm dobowy jest sprowadzona do możliwie najkrótszej. A także realizuje się z niższym poziomem stresu niż w biurze, w którym dużo się dzieje. Dzięki temu pracownik ma więcej czasu na odpoczynek, jego przerwy w pracy są efektywniejsze. Jak również to on sam decyduje czy woli pracować z muzyką czy w ciszy, w gabinecie czy w salonie, bardziej z rana czy pod wieczór.

Praktykowanie pracy zdalnej to korzyści dla firmy. Nie jesteśmy w stanie zrekrutować wszystkich pracowników z obszaru Warszawy. Jednocześnie obecnie w naszym biurze mamy już zajęte wszystkie miejsca. Dzięki temu, że jesteśmy elastyczni z miejscem pracy, możemy oczekiwać elastyczności od pracowników w innych obszarach. Uzupełniamy się. Mamy do siebie zaufanie i rozumiemy, że nie musimy się widzieć, żeby dobrze wykonać określone zadanie.

Część naszych zadań w zakresie HR, w ubiegłym roku, realizowaliśmy z koleżanką, która była niepełnosprawna ruchowo w znacznym stopniu. Wrażliwość nabywana przez menedżera podczas współpracy z osobami niepełnosprawnymi pozwala mu lepiej pracować z całym zespołem. W bieżących rekrutacjach również jesteśmy otwarci na kandydatów, których przydatność do realizacji zadań w miejscu pracy określamy w oparciu o czynniki merytoryczne, a nie sprawność fizyczną.

Marek Lekki, Prezes Zarządu Fitness Catering